481. Obaveze vjernika prema komšiji su: ako se komšija razboli, da ga obiđe; kad umre, da se pomoli za njega i da ga isprati do groblja; ako komšija zatraži pomoć, da mu pomogne; ako komšiju pritisne kakva bijeda ili ga zadesi kakva sramota, da ga zaštiti i tu sramotu pokrije; ako je kod komšije kakvo veselje ili praznik, da ode i da mu čestita; ako komšiju kakva nesreća zadesi, (npr. smrtni slučaj u porodici), da mu izrazi saučešće i da učestvuje u njegovom bolu; da svoju kuću ne podiže iznad njegove, kako mu ne bi zaklonio sunce i vjetar (čist zrak i vidik); i da ga ne uznemirava mirisom od kuhane hrane (osobiti ako je komšija siromah), a da mu nešto od te hrane ne odnese i ne pošalje.

HAFIZ ARIF KAYA U FOJNICI

I ove godine naš Medžlis je ugostio jednog hafiza iz Turske. On je došao u grupi od 23 hafiza koji su došli u našu zemlju u okviru saradnje Rijaseta IZ - e u BiH i turskog Diyaneta.

Hafiz se zove Arif Kaya i dolazi iz grada Elazig. Hafiz je postao kada je imao 15 godina. Radi kao imam u Yesil džamiji u Elazigu. Za našu stranicu je rekao da je prvi put u Bosni, te da mu se jako sviđa prirodno okruženje u Fojnici. Posebno ističe susretljivost Fojničana. On u Čaršijskoj džamiji ponekada predvodi teravih - namaz, te uči Kur` an na ikindisjkoj mukabeli. Kaže da uživa u našem gradu i da se nada kako će odavde otići samo sa lijepim uspomenama. Hafiza je u svom uredu primio naš glavni imam h. Edin ef. Rojo, koji mu je tom prilikom poželio sretan boravak u Fojnici. Hafiz je veoma komunikativna osoba, i možete ga vidjeti kako pije kahvu sa našim džematlijama nakon teravije. Na ovaj način Miz - e Fojnica nastoji da obogati svoj ramazanski sadržaj što džematlije znaju prepoznati.