432. Obrazujte se koliko god hoćete ali, tako mi Allaha, nećete imati koristi od nagomilanog znanja dok ga u djelo ne sprovedete.

NAŠE DŽEMATLIJE

Hadžija Džafić Hašim, čovjek od svojih 83 godine, pravi je svjedok vremena u mahali Pavlovac. Od mještana ove mahale, hadžija je najstariji slušalac mukabele u Muharem efendijinoj džamiji.

Kaže da je slušao i pratio mukabele i za vrijeme hafiza Muhameda Gače Kadije. Hadžija Hašim je hadž obavio 1998. godine. Priča nam da je postio i u komunizmu i išao u džamiju, nije prekidao. " Ako me sjećanje služi postio sam dva ljetna ramazana", veli nam hadžija. On je otac sina šehida Ekrema Džafića. "Ovo vrijeme je loše.Nekada smo jedni druge zvali na iftare, obilazili se po kućama. Danas smo se zatvorili svi u svoje kuće. Ne volimo se. Toga više nema." Sa tugom se prisjeća tih ljepših vremena. Raduje ga što vidi puno omladine u džamijama. Posebno sa poštovanjem govori o našim efendijama koji i danas uče mukabelu u Muharem efendijinoj džamiji. " Ulema se mora poštovati", kaže nam za kraj hadžija Hašim Džafić dok sitnim korakom ode uz mahalu Pavlovac, kojom već godinama hodi skromno noseći islam u svom srcu. Kaže Muhammed a.s.:" Nije od nas onaj ko nema poštovanja prema starima, ni milosti prema mladima!"