14. Allahu najdraže djelo je čuvanje jezika.

Medžlis Islamske zajednice Fojnica

Medžlis Islamske zajednice Fojnica Medžlis Islamske zajednice Fojnica Hazim Čukle

Danas je sasvim pouzdano utvrđeno da se preko Fojnice vodila jedna od važnijih neolitskih komunikacija u ovom dijelu Bosne, koja je predstavljala sponu u kulturnim odnosima neolitskih stanovnika Panonije i onih na jadranskoj obali. Danas se općenito misli da su Fojnica i fojnički kraj do dolaska Rimljana bili naseljeni pripadnicima ilirskog plemena Desitijata. Pretpostavlja se da je Fojnica pod rimsku vlast došla u vrijeme tzv. Oktavijanovih ratova koncem prvog stoljeća stare ere. Fojnica je nastala bar deceniju ili dvije prije nego što se prvi put spominje 18. marta 1365. godine. U Fojnici je radila i kovnica novca bosanskih vladara. Osmanlije zauzimaju Fojnicu u proljeće 1463. godine. Fojnica je zatečena kao druga po veličini varoš u to vrijeme, od Fojnice je samo Srebrenica bila veća. Prva muslimanska domaćinstva evidentirana su 1485. godine. Osnovnu privrednu granu Fojnice u ranijem osmanskom periodu predstavljalo je rudarstvo. Prva džamija u Fojnici je Atik džamija, koju je sagradio Mustafa Hidr (Hadr), unuk Vojinov, 1551. godine.

Bogat je bio i tesavufski život. Pretpostavlja se da je prva tekija u Fojnici sagrađena 1670. godine odmah do Šaban ef. džamije. Ova tekija djelovala je sve do 1945. godine kada su je spalili četnici povlačeći se iz Hercegovine. Druga tekija u Fojnici sagrađena je u Vukeljićima (Hukeljićima) 1780. godine. Nju je osnovao Husein Zukić Bosnevi. Treća tekija u Fojnici po vremenu nastanka jeste tekija na Oglavku, koju je sagradio Abdurrahman Sirri Sikirić 1816. godine. Tekije u Vukeljićima i Živčićima aktivne su u dan-danas.

Tokom posljednje agresije džamija u Pločari Polju srušena je 11. novembra 1993. godine (adaptirana je 1996. godine) kao i tekija na Oglavku koja je poslije rata obnovljena.

Iste, 1993. godine, srušen je mesdžid u Božićima i džamija u Lužinama, čija je adaptacija u toku. Poslije rata Fojnica se zbog svojih banja fokusirala na banjski turizam u kojem je hotel Reumal neprikosnoven. Treba istaći i to da se kopija ahdname sultana Mehmeda Fatiha čuva u Franjevačkom samostanu u Fojnici. Turističku ponudu Fojnice obogaćuje i Prokoško jezero, koje se nalazi na 1610 m nadmorske visine.

Posljednja izmjena: ponedjeljak, 20 januar 2014 22:52