481. Obaveze vjernika prema komšiji su: ako se komšija razboli, da ga obiđe; kad umre, da se pomoli za njega i da ga isprati do groblja; ako komšija zatraži pomoć, da mu pomogne; ako komšiju pritisne kakva bijeda ili ga zadesi kakva sramota, da ga zaštiti i tu sramotu pokrije; ako je kod komšije kakvo veselje ili praznik, da ode i da mu čestita; ako komšiju kakva nesreća zadesi, (npr. smrtni slučaj u porodici), da mu izrazi saučešće i da učestvuje u njegovom bolu; da svoju kuću ne podiže iznad njegove, kako mu ne bi zaklonio sunce i vjetar (čist zrak i vidik); i da ga ne uznemirava mirisom od kuhane hrane (osobiti ako je komšija siromah), a da mu nešto od te hrane ne odnese i ne pošalje.

Dr. Safija Malkić održala predavanje za žene "Uloga muslimanke Bošnjakinje u očuvanju porodice i Zajednice"

U organizaciji Odjela za brak i porodicu Medžlisa Islamske zajednice Fojnica sinoć je upriličen program za žene na kojem je predavanje pod nazivom "Uloga muslimanke Bošnjakinje u očuvanju porodice i Zajednice" održala dr.Safija Malkić, voditeljica Odjela za brak i porodicu pri Upravi za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.


Na početku je prisutne poselamio glavni imam i imam Čaršijske džamije Edin ef. Rojo, zahvalivši se svima koji su dali doprinos u realizaciji ovog programa.
Ispred Odjela za brak i porodicu MIZ Fojnica prisutne je poselamila i izrazila toplu dobrodošlicu na program koordinatorica Amra Rojo.
Na početku programa ašere iz Kur'ana Časnog proučila je Amela Brdar, stručna saradnica Ureda za društvenu brigu Rijaseta IZ u BiH.
Doktorica Malkić u veoma nadahnutom obraćanju, privukla je pažnju prisutnih žena tumačeći poruke iz Kur'ana i hadise Muhammeda, a.s., kojih se trebaju pridržavati žene muslimanke kako bi očuvale važne instutucije braka, porodice i Zajednice, a kojima je temelj žena i majka. Napomenula je da se u okviru ovih institucija majka može tretirati kao specifična institucija jer joj je Muhammed, a.s., dodijelio posebno mjesto i ulogu koju muslimanka Bošnjakinja treba ponosno čuvati i tokom svoga života opravdati dodijeljeni emanet. Akcentirala je potrebu vezivanja žene i kompletne porodice za džemat, tako što će djecu redovno slati na mektebsku pouku, kćerke i sinove, djevojke i mladiće podstrekavati da budu dio Mreže mladih, a žene muslimanke da budu aktivne članice Odjela za brak i porodicu i da uzmu učešće u aktivnostima, predavanjima i halkama sufare i Kur'ana.
Različite poruke i savjete uputila je djevojkama, suprugama, majkama, nenama tako da su sve prisutne mogle izdvojiti i ponijeti sa sobom posebne poruke i savjete za sebe.
Program su dodatno uljepšale djevojčice i djevojke, članice hora "Ruh" zajedno sa muallimom h. Habibom Hadžimejlić koje su prisutne počastile lijepim i milozvučnim učenjem ilahija i kasida.