408. Između čovjeka vjernika, idolpoklonika i nevjernika stoji napuštanje redovne molitve (tj. ko napusti redovnu molitvu, taj nije daleko od idolopoklonstva i nevjerovanja, a molitva je ograda koja ga štiti od toga).

IMAMI LOGORAŠI - TRAILER NOVOG FILMA " ILMIJJE "

Prošle sedmice je u organizaciji MiZ - e Fojnica održana manifestacija " Sjećanje na juli 93.", u okviru koje je održano nekoliko zanimljivih sadržaja. Ovi sadržaji su imali za cilj animirati sve, posebno mlade, da se ne zaborave herojski dani koje je naš narod imao jula 93. U petak, 22. 07. 2016. godine u TKC " Yunus Emre " u Fojnici održana je premijerna promocija za trailer novog filma u organizaciji " Ilmijje" BiH " Imami logoraši".

Domaćin je bio OO " Ilmijje" u Fojnici. Program je moderirao h. Abdulah ef. Šemić. Uvodno ašere je proučio softa Amil Pašić, a posjetioci su uživali u ilahijama u izvedbi hora " Ruh" iz Fojnice. Na početku je prisutne poselamio glavni imam MiZ - e Fojnica h. Edin ef. Rojo, koji je posjetioce posjetio na fragmente hutbe koju je napisao h. Mensur ef. Pašalić, glavni imam MiZ- e Fojnica u julu 93. i jedan od organizatora otpora u Fojnici. Prisutne su poselamili i predsjednik MiZ - e Fojnica h. Ramiz Meša i općinski načelnik Sabahudin Klisura. Predsjednik Medžlisa g. Meša je naglasio važnost IZ - e za opstanak Bošnjaka i njihov prosperiitet. Načelnik Klisura se sa ponosom prisjetio svoje vojne knjižice iz tih herojskih dana, te je posebno istakao svoju zahvalnost Medžlisu što se brine o ovako važnim pitanjima za naš narod u Fojnici. Izuzetno je bio dojmljiv govor nekadašnjeg glavnog imama u Kiseljaku g. Sijerčića kao logoraša u Kiseljaku. Prije promociije filma prisutnima se obratio predsjednik " Ilmijje" BiH h. Mensur ef. Pašalić. Kao i uvijek, Mensur ef., je veoma rječito govorio o svojoj Fojnci, o svojim hrabrim džematlijama, o hrabrosti imama u BiH. Istakao je važnost ahmedije kao simbola čestitosti, ali i odgovornosti i hrabrosti. Kada je trebalo, imami su stali i ostali uz svoje džematlije. Sa žaljenjem je istaknuto da Fojnica nema svoje spomen- obilježje za šehide Fojnice. Nakon veoma uspješnog filma " Imami šehidi", " Ilmijja" BiH, na čelu sa Mensur ef. Pašalićem, nastavlja sa dobrim projektima, koji imaju za cilj promovisanje imama kao simbola koji ne ostavlja svoj narod, nego ostaje uz njega, po cijenu života. Pogledati film " Imami logoraši" nije preporuka, nego naredba svima koji BiH osjećaju kao svoju domovinu, a IZ kao jedinu instituciju koja vodi brigu o ispravnosti puta kojim hode njene džematlije. Čestitke " Ilmijji" BiH na još jednom uspješnom projektu.

Posljednja izmjena: utorak, 26 juli 2016 08:45